Hungarian Rockstar Club

Rockstar Games

érdekességek

Bár a Rockstar Games az egyik legtitokzatosabb cég a videójáték iparban, mi most elhoztunk néhány érdekes hírt és tényt a vállalatról. Te tudtad, hogy eredetileg DMA Design volt a cég? És azt, hogy a logójuk is egyedi kozmopolitákra utal? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphatsz, ha elolvasod a következőket:

A logó

Egyedülálló a Rockstar Games esetében, hogy közösségi média csatornáin profilképével is sejtelmességet sugall. Nincs még egy játékkiadó, ahol a rajongók annyira figyelemmel kísérnék egy cég profilkép változását, mint a Rockstar Games esetében.

Köztudott, hogy a kiadó módosítja profilképeit új játékok kiadása előtt, amivel nagy a hype a rajongók között. Az egyébként is sok mindenben egyedi Rockstar Games ebben is formabontó.

Rockstar Support: Amire

mindenki panaszkodik

Megszámolhatatlanul sok panasz érkezik a Rockstar Games támogató csapatára nap mint nap, pedig az az igazság, hogy nem különbözik sokban más támogató rendszerektől. A játékosok hajlamosak elfelejteni, hogy a hosszabb várakozási idő azért van, mert rengeteg a játékos, az online szolgáltatások pedig nagyon felkapottak. A legtöbb panasz a felfüggesztésekre és tiltásokra vonatkozik, de hangsúlyozzuk: Azért is jelzi a kiadó minden esetben, hogy a felfüggesztések és tiltások véglegesek, mert ezeket automata rendszer végzi. A Rockstar Support csapatának nincsen belelátása ezekbe, így vissza sem tudják vonni azokat.

Persze, bosszantó esetek mindig vannak, de azért becsülendő, hogy sok évvel a játékok kiadása után is lehet számítani rájuk.

Rockstar:

Aki mindig figyel

A legtöbb rajongó azt gondolja, hogy a kiadó csapata nem figyeli a bejegyzések alatti hozzászólásokat, a közösségi média csatornákat, mint például Facebook, Reddit, Twitter, Instagram stb. Ez nem igaz, ugyanis külön divízió van fenntartva erre a célra, akik nap mint nap követik a rajongók aktivitását.

Sőt, a tévhitekkel ellentétben a kiadó nagyon is figyelembe veszi a játékosok visszajelzéseit és véleményét. Bár ezt nem verik nagy dobra, a fejlesztéseknél és terveknél hosszas megbeszélések folynak, amikor a rajongók visszajelzéseit vitatják meg – ezt 2020 elején maga a Rockstar Games is közleménybe adta: A Rockstar North stúdió vezetője nyilatkozott akkor ezzel kapcsolatban.

Egyet ne felejtsünk el: Minden, amit a kiadó csinál az tudatos, nem pedig hiba vagy véletlen, legyen szó a csalás elleni védelmekről, a hibák javításáról, viták kialakulásáról. A Rockstar Games marketingje az egyik legösszetettebb és legprofesszionálisabb a piacon.

Senkire

nincs szükségük

A Rockstar Games abban is egyedülálló, hogy az új címeit, frissítéseit és egyéb bejelentéseit nem nagy eseményeken (például E3 konferencia) jelenti be, hanem saját közösségi média csatornáin. Tekintve, hogy rengeteg követővel rendelkeznek, erre nincs is szükségük, mert így is mindenkit elér minden hír, a rajongók pedig ingyen a segítségükre vannak ebben: Gyakorlatilag minden híroldal azonnal megoszt mindent, amit a kiadó bejelent (és azt is, amit nem).

GTA, ami

nem is GTA

A Grand Theft Auto nevet talán már mindenki hallotta, de vajon mindenki tudja, hogy ez csak egy második verzió volt? A játékot eredetileg “Race N Chase” névre szerették volna keresztelni, de Sam és Dan Houser az utolsó pillanatban módosított egyet, és átkeresztelték a címet Grand Theft Auto-ra 1997-1998-ban.

Hihetetlen

siker

Legnagyobb sikerű játékuk, a Grand Theft Auto V minden rekordot megdöntött, amit lehet: Már az első három napban több, mint 1 milliárd $ bevételt termelt. 6 évvel a megjelenés után már 110 millió példánynál is többet adtak el, a felhasználók száma pedig meghaladta a 90 milliót is, míg az összes regisztrált felhasználók száma a Social Club felületén több, mint 200 millió.

A GTAV megdöntött minden rekordot: Több bevételt termelt, mint a 6 Star Wars film együtt, de megelőzte az összes szórakoztatóipari terméket is: Minden filmnél, sorozatnál, zenénél és videónál több bevételt hozott a Rockstar Games konyhájára.

RAGE, a

saját motor

Kevés olyan játékfejlesztő cég van, aki saját motorral dolgozza ki a kiadni kívánt játékokat. A Rockstar Games ezen kevesek egyike: Kifejlesztették a Rockstar Advanced Game Engine (RAGE) motort, amit folyamatosan fejlesztenek, ezzel egyedi mozgásmechanikát, grafikai elemeket, és struktúrát hozhatnak létre a játékokhoz.

Ezzel a motorral készült a Rockstar Games Presents Table Tennis, a Grand Theft Auto IV, a Grand Theft Auto V, és a Red Dead Redemption 2 is.

A GTA sorozat

és a gyerekek

Nem köztudott, hogy a Grand Theft Auto sorozatban összesen 2 gyermek szerepel: A Grand Theft Auto IV-ben Jill Vin Crastenburg, 13 éves, és a Vice City Stories-ban Mary-Beth Williams, kisgyermek.

Hihetetlen

számok

A teljes Grand Theft Auto sorozat már több, mint 270 millió példányban kelt el, amiből a Grand Theft Auto V több, mint 120 milliót tett ki.

The Gamechangers,

a film

A Rockstar Games csak akkor szeret a középpontban lenni, ha azt ő akarja. 2015-ben a beleegyezésük nélkül elkészült a The Gamechangers című film Zac Efron főszereplésével. A filmben Sam és Dan Houser történetét mutatják be – a Rockstar Games alapítóinak sikerét és életét.

A Rockstar Games és anyavállalata, a Take-Two Interactive a megjelenés után pert indított a film ellen. Az biztos, hogy nem érdemes kikezdeni velük…

Egyedi reklámok

és marketing

Sajátos marketinggel dolgozik a kiadó. Ebben is formabontó, akárcsak a kiadott játékok terén. A Grand Theft Auto IV kiadásánál például “WANTED” felirattal ellátott plakátokat tettek ki több nagyvárosba is világszerte, míg a Grand Theft Auto V-nél több tízemeletes ház falára is teljes nagyságban plakátokat helyeztek ki a 3 főszereplővel: Franklin, Trevor és Michael.

Volt egy idő, amikor rossz hírneve volt a kiadónak a politikai viták miatt, amit a játékok abszurditásának köszönhettek. Ekkor úgy döntöttek, hogy branding marketinget alkalmaznak, és tele matricázták R* logóval a városokat a metróknál, sikátorokban és járműveken. Sikeres volt, hiszen a projekt után ugrásszerűen megnőtt az eladások és a weboldal látogatok száma világszerte.

GTA,

te drága

A Grand Theft Auto V fejlesztési költségei hihetetlenül magasak voltak. Összehasonlításképpen, a világon egyetlen film elkészítése került csak többe, mint a GTAV fejlesztése, az pedig a Karib-tenger kalózai volt.

Számszerűsítve, a GTAV fejlesztése több, mint 268 millió dollárba került.

Megveheted a

játékot, de nem a tiéd

A Rockstar Games első online szolgáltatása a Grand Theft Auto V-vel érkező Grand Theft Auto Online volt, azt pedig a Red Dead Redemption 2-vel érkező Red Dead Online követte.

Érdekesség, hogy a Rockstar Games Felhasználási Feltételei és Végfelhasználói Licencszerződése tartalmazza, hogy a játék nem a fogyasztó tulajdona; kizárólag licencet vesz csak ezzel a játékos. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Rockstar Games minden indok nélkül eltilthat bárkit a játékok használatától, beleértve a teljes Social Club fiókot is.

A legszigorúbb

protokoll

A legjobb és legbosszantóbb dolog is egyben, hogy a Rockstar Games-től gyakorlatilag semmilyen információ nem szivárog ki, vagy csak nagyon kevés esetben.

Ennek oka, hogy a kiadónál példátlanul szigorú biztonsági intézkedések vannak. Ezt is csak onnan lehet tudni, hogy egyszer egy riportert beengedtek a stúdióba, amiről interjút készíthetett, illetve a Rockstar Games is nyilatkozott akkor ezzel kapcsolatban:

A dolgozók asztalán és a közös helyiségekben (WC, konyha, ebédlő, porta) például vicces üzenetek vannak elhelyezve, amik mindegyike azt kéri, hogy minden információ maradjon a falak között. Ilyen például:

“Emlékszel a GTAV börtönére? Ha nem szeretnél oda jutni, ne adj ki senkinek semmilyen információt a stúdióból.”

“A munkánk játék, de a titkok kiadása már nem az.”

A Rockstar Games dolgozói például nem tarthatnak maguknál semmilyen személyes elektronikai eszközt a munkahelyen: A mobiltelefonokat, okosórákat és laptopokat le kell adni a bejáratnál a munka megkezdésekor. Ezzel is azt segítik elő, hogy ne készülhessen semmilyen fénykép, videó vagy hangfelvételt a stúdiókban. A nyomtatás sem egyszerű: Minden nyomtatást rögzítenek és figyelnek, így még ezzel a módszerrel sem vihető ki információ. A telefonhívások és billentyű leütések is rögzítésre kerülnek.

Az biztos, hogy a Rockstar Games egyedülállóan jól védi az üzleti titkokat, aki pedig megpróbál ügyeskedni, az könnyen megjárhatja.

Kevés olyan eset volt, amikor valaki megpróbált szivárogtatni, de azért példa már erre is volt, főleg régebbi kollégáktól. Arra is volt már példa, hogy Redditen szivárogtatott egy volt dolgozó. Mint utólag kiderült, a Rockstar Games marketing terve volt ez és szándékosan szivárogtattak a Red Dead Redemption 2 kiadása előtt.

Adatvédelmi beállítások
Ez a weboldal sütiket használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. A böngésző beállításaiban igény szerint módosíthatóak ezek a beállítások. Oldalunk harmadik féltől származó anyagokat és szkripteket is tartalmazhat, többek között követési technológiát. A részletes, teljes adatvédelmi nyilatkozat és az általunk gyűjtött adatok listája megtalálható a következő címen: Adatvédelmi nyilatkozat
Youtube
Tartalom megjelenítés engedélyezése - Youtube
Vimeo
Tartalom megjelenítés engedélyezése - Vimeo
Google Maps
Tartalom megjelenítés engedélyezése - Google
Keresés

HRC News

GTAV

Store

HUROC

Rockstar Games

Egyéb

Please note that we are not affiliated with Rockstar Games and our company is fan-created. 'Grand Theft Auto', 'GTA', 'Red Dead Redemption' and 'Red Dead' are trademarks and properties of Take-Two Interactive Software, Inc. Huroc.com is an unofficial site and is not produced or maintained by Rockstar Games, Inc. or Take-Two Interactive Software, Inc. The aim of the shared contents is only to inform our visitors about the latest news as we are not given the official rights. We believe in fair use of copyrighted materials.